fbpx
DSC09378

IPL - Kärl

Med IPL (intensivt pulserande ljus) behandlar vi effektivt ytliga blodkärl i ansiktet så kallade kärlbristningar, telangiektasier eller cuperoser. IPL är också en bra behandling för generell rodnad och rodnad som uppstår vid hudsjukdomen Rosacea.

Pris från: 1300 kr

Ytliga blodkärl, kärlbristningar, rodnad och rosacea

Orsaken till ytliga kärl i ansiktet kan vara många, exempelvis för mycket sol, vind, kyla men även arvsanlag spelar in. Vidgade kärl och rodnad kan också orsaks av hudsjukdomen Rosacea vilket drabbar ca. 10 procent av befolkningen.

Efter en IPL behandling kan du förvänta dig en jämnare och klarare hudton med ökad lyster. IPL har även en kollagenstimulerande effekt vilket på sikt ger bättre spänst i huden. Behandlingsområdena är ansikte, näsa, kinder, hals och dekolletage.

Frågor & svar

IPL står för intensivt pulserande ljus. Till skillnad från laser så har IPL ett brett spektrum av ljus som träffar huden på en större yta. Ljusenergin omvandlas till värme som reagerar med hemoglobinet i ytliga kärl eller med melaninet i pigmenteringar.

Du kan förvänta dig en jämnare och klarare hudton med ökad lyster, IPL har även en kollagenstimulerande effekt vilket på sikt ger bättre spänst i huden. Behandlingsområdena är ansikte, näsa, kinder, hals och dekolletage.

 

Vid behandling av ytliga kärl reagerar ljusenergin med hemoglobinet i de ytliga kärlen, energin leder till en värmeutveckling som gör att blodet koagulerar, kärlväggarna skadas och ”kollapsar”. Följden blir att de tunna små kapillärerna inte längre kan transportera blod, de bryts ned av kroppen och tas omhand av immunförsvaret.

Huden rengörs från eventuell make-up. Därefter får du ett par små glasögon som skyddar ögonen mot IPL ljuset. En gel appliceras på det område som ska behandlas och därefter skjuts ljuset genom en glasprisma på huden likt fotoblixtar. Maskinen vi arbetar med har ett inbyggt kylsystem vilket minskar smärtan från värmen som uppstår. Pulserna är också mycket korta, så eventuell smärta är snabbt övergående. Efter behandlingen appliceras en lugnande och mjukgörande crème samt solskydd.   

  

Man får inte vara solbränd eller ha vistats i solen minst 4 veckor innan behandlingstillfället. Du får inte heller använda brun utan sol-produkter minst 4 veckor före din behandling. Det bästa är om man är så blek som möjligt vid behandlingstillfället.

 

Man ska undvika solen minst 4 veckor efter behandling. Vi rekommenderar alltid att använda en spf året runt samt att man följer de rekommendationer du får av din behandlare rörande din hudvårdsrutin.

Efter en IPL behandling kan huden vara röd, lätt svullen med en värmekänsla, detta brukar vanligtvis lägga sig inom ett par timmar men kan i vissa fall hålla i sig i ett par dagar.

Då behandlingen består av korta pulser med hög energi och stor värmeutveckling känns behandlingen som ”snärtande” mot huden (likt ett gummiband). Pulserna är dock mycket korta så den smärta som uppstår är snabbt övergående. Maskin vi jobbar med har även ett inbyggt kylsystem vilket underlättar och lindrar.

Med IPL kan vi dessvärre inte behandla mörkare, melaninrik hud (endast hud typ 1-3 i Fitzpatrick skalan). Detta på grund av att ljuset reagerar med pigmentet i huden.

Man ska räkna med att behandlingen kan behöva upprepas 1-3 gånger med 2-4 veckors intervall. Har man enstaka kärl så kan det räcka med en behandling. Lider man av Rosacea och har mycket kärl kan det i vissa fall vara bra att ta det lite lugnare och i stället upprepa behandlingen vid fler tillfällen. Hur många behandlingar just du behöver beror på graden av problematik och diskuteras vid en konsultation.

Vi på NO:MA behandlar ytliga kärl och ytliga pigmenteringar i ansikte, på dekolletage och händer med hjälp av IPL. Metoden kan även användas för hårreducering. 

Du får inte vara gravid eller ammande, och du måste vara fullt frisk när du kommer till oss.

Äter du medicin mot acne så bör det gå minst 6 månader efter avslutad kur innan du kan utföra en IPL behandling. Det finns också andra mediciner och preparat som påverkar huden samt kan öka blödningsrisken, är du osäker så diskuterar vi detta under en konsultation.

Vid behandling av epidermala problem som tex. ytliga pigmenteringar samt ytliga blodkärl och diffus rodnad är IPL att föredra. Med IPL når vi ett bredare område på huden än med en laser, vi jobbar grundare samt med ett brett spektrum av ljus. IPL är oftast en skonsammare metod med kortare konvalescensen än laser.

För behandling av kärl:

  • Hela ansiktet – 2300 kr
  • Kinder och näsa – 2000 kr
  • Kinder – 1500 kr
  • Näsa – 1300 kr
  • Mindre område – 1300 kr

Vid kur på tre eller fler behandlingar ges 15% rabatt.