hush-naidoo-yo01Z-9HQAw-unsplash

Konsultation hos hudläkare

För dig som önskar konsultera vår dermatolog om till exempel:

Håravfall

Akne

Rosacea

Olika typer av dermatit

Hudförändringar

Solskador/pigmenteringar

 

Kort info om olika hudtillstånd

Perioral dermatit:

Vad är perioral dermatit?
Perioral dermatit är en vanligt förekommande inflammatorisk hudsjukdom som karakteriseras av grupper med små knottror eller kvisslor, ibland kliande och/eller ömmande. Vanliga områden är runt näsöppningen, kring munnen och ibland även kring ögonen. Drabbar vanligen kvinnor i åldrarna 20-35 år.

Vad orsakar perioral dermatit?
Orsaken till perioral dermatit är inte helt klarlagd. Hormonella faktorer kan spela in, även användning av feta produkter/oljor eller för mycket aktiva och peelande produkter.

Hur kan man behandla perioral dermatit?
Har man lindriga besvär kan det räcka med bra hudvård som lugnar och återfuktar huden. Lider man av mer omfattande perioral dermatit är receptbelagda krämer att föredra, eventuellt även antibiotika i kapslar.

Vad är melasma?
Melasma eller kloasma som det också kan kallas är ofarliga men kosmetiskt störande pigmenteringar i ansiktet. De kännetecknas ofta av oregelbundna fläckar vanligtvis symmetriskt placerade. Drabbar oftast kvinnor som har lätt att få färg i solen (hudtyp 3 och 4).
Melasma kan vara placerad på olika nivåer i huden, epidermalt (ytligt) eller dermalt (djupt).

Vad orsakar melasma?
⁃ Ärftliga faktorer, 60% rapporterar förekomst hos familjemedlemmar.
⁃ Solning, UV-ljuset ökar pigmentproduktionen.
⁃ Hormonella faktorer tex. P-piller eller graviditet.
⁃ Vissa läkemedel.
⁃ Parfymerade hudprodukter i kombination med UV-ljus.

Hur kan man behandla melasma?
Lider du av melasma är solskyddsfaktor jätteviktigt, Spf 50 rekommenderas året runt. Det finns även avancerade hudvårdsserier på marknaden med produkter och behandlingar som bleker och hämmar melaninproduktionen. Har man mer påtagliga problem så finns även receptbelagda preparat innehållande hydroquinon och A-vitamin att tillgå.