fbpx
DSC09390

IPL - Pigmenteringar

Med IPL (intensivt pulserande ljus) kan vi behandla pigmentfläckar på ett säkert och skonsamt sätt. Pigmenteringarna kommer blekas ned eller helt försvinna och din hud får en jämnare och ett mer ungdomligt utseende. Dessutom stimulerar IPL kollagenproduktionen vilket på sikt bidrar till en spänstigare hud med mer lyster.

Pris från: 1500 kr

Pigmentsfläckar, åldersfläckar eller solfläckar

Med åldern drabbas de allra flesta av pigmentfläckar, även kallade solfläckar, lentigo solaris, eller åldersfläckar. Vi ser dem oftast i ansiktet, på händerna eller på dekolletaget där huden varit mer exponerad för sol. En hud med mycket pigmentfläckar upplevs ojämn och pigmenteringar är ofta ett tecken på åldrad hud.

Frågor & svar

IPL står för intensivt pulserande ljus. Till skillnad från laser så har IPL ett brett spektrum av ljus som träffar huden på en större yta. Ljusenergin omvandlas till värme som reagerar med hemoglobinet i ytliga kärl alternativt med melaninet i pigmentfläckar eller i hår.

Med IPL kan du förvänta dig en jämnare och klarare hudton vilket ger ett ungdomligare intryck. Ytliga kärl försvinner eller blir mindre framträdande och pigmenteringar bleks eller “suddas” ut. Behandlingen har även en kollagenstimulerande effekt och ökar lystern i huden. 

Vid behandling av pigmenteringar reagerar ljuset med melaninet som lagrats i ytligt liggande celler i epidermis. En värmeutveckling sker vilket leder till att pigmentet förstörs, de skadade cellerna vandrar sedan uppåt och pigmentet avlägsnas. 

Huden rengörs från eventuell make-up. Därefter får du ett par små glasögon som skyddar ögonen mot IPL ljuset. En gel appliceras på det område som ska behandlas och därefter skjuts ljuset genom en glasprisma på huden likt fotoblixtar. Maskinen vi arbetar med har ett inbyggt kylsystem vilket minskar smärtan från värmen som uppstår. Pulserna är också mycket korta, så eventuell smärta är snabbt övergående. Efter behandlingen appliceras en lugnande och mjukgörande crème samt solskydd.  

  

Man får inte vara solbränd eller ha vistats i solen minst 4 veckor innan behandlingstillfället. Du får inte heller använda brun utan sol-produkter minst 4 veckor före din behandling. Det bästa är om man är så blek som möjligt vid behandlingstillfället.

  

Man ska undvika solen minst 4 veckor efter behandling. Vi rekommenderar alltid att använda en spf året runt samt att man följer de rekommendationer du får av din behandlare rörande din hudvårdsrutin.

Efter en IPL behandling kan huden vara röd, lätt svullen med en värmekänsla, detta brukar vanligtvis lägga sig inom ett par timmar men kan i vissa fall hålla i sig i ett par dagar.

Vid behandling av pigmenteringar kommer huden att mörkna där pigmenteringar varit tydliga, detta fortlöper under några dagar tills det att pigmentet faller bort. Efter en IPL behandling för pigmenteringar får man räkna med att man kommer se fläckigt och ”smutsig” ut i huden under en kortare period.

Då behandlingen består av korta pulser med hög energi och stor värmeutveckling känns behandlingen som ”snärtande” mot huden (likt ett gummiband). Pulserna är dock mycket korta så den smärta som uppstår är snabbt övergående. Maskin vi jobbar med har även ett inbyggt kylsystem vilket underlättar och lindrar.

Med IPL kan vi dessvärre inte behandla mörkare, melaninrik hud (endast hud typ 1-3 i Fitzpatrick skalan). Detta på grund av att ljuset reagerar med pigmentet i huden.

Man ska räkna med att behandlingen kan behöva upprepas 1-3 gånger med 2-4 veckors intervall. Vid behandling av pigmenteringar krävas oftast flera behandlingar. Hur många behandlingar just du behöver beror på graden av problematik och diskuteras vid en konsultation.

Vi på NO:MA behandlar ytliga kärl och ytliga pigmenteringar i ansikte, på dekolletage och händer med hjälp av IPL. Metoden kan även användas för hårborttagning.

Du får inte vara gravid eller ammande, och du måste vara fullt frisk när du kommer till oss.

Äter du medicin mot acne så bör det gå minst 6 månader efter avslutad kur innan du kan utföra en IPL behandling. Det finns även andra läkemedel som påverkar huden och som du bör undvika alt. göra uppehåll med en tid innan behandling, exempel på dessa är olika typer av antibiotika, blodförtunnande läkemedel eller kortisonpreparat. Du ska också vara försiktig med A-vitamin (retinol) produkter dagarna innan behandling. Är du osäker så diskuterar vi detta noggrant under en konsultation.

Vid behandling av epidermala problem som tex. ytliga pigmenteringar samt ytliga blodkärl och diffus rodnad är IPL att föredra. Med IPL når vi ett bredare område på huden än med en laser, vi jobbar grundare samt med ett brett spektrum av ljus. IPL är oftast en skonsammare metod med kortare konvalescensen än laser.

För behandling av pigmenteringar:

  • Hela ansiktet – 2300 kr
  • Ansikte & hals – 2800 kr
  • Dekolletage – 2300 kr
  • Ansikte, hals & dekolletage – 3900 kr
  • Händer – 1500 kr
  • Enstaka fläckar – 1300 kr

Vid kur på tre eller fler behandlingar ges 15% rabatt.